Stonehill bus 434 quiz chapter 1

Stonehill BUS 434 Quiz Chapter 1

 

CHAPTER 1

Intercorporate Acquisitions and Investments in Other Entities

 
1. On April 1, 2012, Jack Company paid $800,000 for all of Ann Corporation’s issued and outstanding common stock. Ann’s recorded assets and liabilities on April 1, 2012, were as follows:
 
On April 1, 2012, Ann’s inventory was determined to have a fair value of $190,000 and the property and equipment had a fair value of $560,000. What is the amount of goodwill resulting from the business combination?
a) $0.
b) $50,000.
c) $150,000.
d) $180,000.
Solution
 Book Value Fair Value
Cash $80,000 $80,000
Inventory 240,000 190,000
PP&E 480,000 560,000
Liabilities (180,000) (180,000)

Fair Value of Consideration Given $800,000
– Fair Value Net Assets Acquired
(80,000 + 190,000 + 560,000 – 180,000) (650,000)
GOODWILL $150,000
Correct Answer: C

  
  
  
  
2. Topper Company established a subsidiary and transferred equipment with a fair value of $72,000 to the subsidiary. Topper had purchased the equipment with an expected life of 10 years four years earlier for $100,000 and has used straight-line depreciation with no expected residual value. At the time of the transfer, the subsidiary should record:
a) Equipment at $72,000, and no accumulated depreciation.
b) Equipment at $60,000, and no accumulated depreciation.
c) Equipment at $100,000, and accumulated depreciation of $40,000.
d) Equipment at $120,000, and accumulated depreciation of $48,000.
Solution
• Purchase Price: $100,000
• Residual Value: 0
• Expected Life: 10 years.
• Accumulated Depreciation: [(100,000 – 0) / 10] x 4 → $40,000.
Transfers: Book Value → The subsidiary should record:
• Equipment for $100,000
• Accumulated Depreciation for $40,000
• Correct Answer: C

3. Lead Corporation established a new subsidiary and transferred to it assets with a cost of $90,000 and a book value of $75,000. The assets had a fair value of $100,000 at the time of transfer. The transfer will result in:
a) A reduction of net assets reported by Lead Corporation of $90,000.
b) A reduction of net assets reported by Lead Corporation of $75,000.
c) No change in the reported net assets of Lead Corporation.
d)  An increase in the net assets reported by Lead Corporation of $25,000.
Solution:
Transfers: Book Value → Correct Answer: C

4. Tear Company, a newly established subsidiary of Stern Corporation, received assets with an original cost of $260,000, a fair value of $200,000, and a book value of $140,000 from the parent in exchange for 7,000 shares of Tear’s $8 par value common stock. Tear should record:
a) Additional paid-in capital of $0.
b) Additional paid-in capital of $84,000.
c) Additional paid-in capital of $144,000.
d) Additional paid-in capital of $204,000
Solution
Journal Entry recorded by Tear Company:
Assets 260,000 
      Accumulated Depreciation  120,000
      Common Stock (7,000 x 8)  56,000
      Additional Paid In Capital (plug in)  84,000
Correct Answer: B

5. Twill Company has a reporting unit with the fair value of its net identifiable assets of $500,000. The carrying value of the reporting unit’s net assets on Twill’s books is $575,000, which includes $90,000 of goodwill. The fair value of the reporting unit is $560,000. Twill should report impairment of goodwill of:
a) $60,000.
b) $30,000.
c) $15,000.
d) $0.
  
  
  
  
 •  
Solution

Fair Value Reporting Unit ($560,000) < Carrying Amount Reporting Unit ($575,000)

Goodwill Impairment

Goodwill Impairment $30,000
     Carrying Amount RU’s Goodwill $90,000
     (Implied Value RU’ Goodwill) (60,000)
          Fair Value RU 560,000
          Fair Value of Net Assets, excluding Goodwill (500,000)

Correct Answer: B

 

 

Following its acquisition of the net assets of Dan Company, Empire Company assigned goodwill of $60,000 to one of the reporting divisions. Information for this division follows:
  

6. Based on the preceding information, what amount of goodwill will be reported for this division if its fair value is determined to be $200,000?
A. $0
B. $60,000
C. $30,000
D. $10,000
Solution

• Carrying Amount: 20,000 + 35,000 + 125,000 + 60,000 – 30,000 → $210,000

Fair Value Reporting Unit ($200,000) < Carrying Amount Reporting Unit ($210,000)

Goodwill Impairment

Goodwill Impairment $50,000
     Carrying Amount RU’s Goodwill $60,000
     (Implied Value RU’ Goodwill) (10,000)
          Fair Value RU 200,000
          Fair Value of Net Assets, excluding Goodwill
          (20,000 + 40,000 + 160,000 – 30,000) (190,000)

Amount of Goodwill that will be reported: Carrying Amount Goodwill ($60,000) – Goodwill Impairment ($50,000) → $10,000
Correct Answer: D

 

7. Based on the preceding information, what amount of goodwill impairment will be recognized for this division if its fair value is determined to be $195,000?
A. $5,000
B. $30,000
C. $60,000
D. $55,000

Solution

Fair Value Reporting Unit ($195,000) < Carrying Amount Reporting Unit ($210,000)

Goodwill Impairment

Goodwill Impairment $55,000
     Carrying Amount RU’s Goodwill $60,000
     (Implied Value RU’ Goodwill) (5,000)
          Fair Value RU 195,000
          Fair Value of Net Assets, excluding Goodwill
          (20,000 + 40,000 + 160,000 – 30,000) (190,000)

Correct Answer: D

8. Based on the preceding information, what amount of amount of goodwill impairment will be recognized for this division if its fair value is determined to be $245,000?
A. $0
B. $30,000
C. $60,000
D. $55,000
Solution

Fair Value Reporting Unit ($245,000) > Carrying Amount Reporting Unit ($210,000)

No Goodwill Impairment → Correct Answer: A
9. Plummet Corporation reported the book value of its net assets at $400,000 when Zenith Corporation acquired 100 percent ownership. The fair value of Plummet’s net assets was determined to be $510,000 on that date. What amount of goodwill will be reported in consolidated financial statements presented immediately following the combination
if Zenith paid $550,000 for the acquisition?
A. $0
B. $50,000
C. $150,000
D. $40,000
Solution
Fair Value of Consideration Given $550,000
– Fair Value Net Assets Acquired (510,000)
GOODWILL $40,000

Correct Answer: D

10. In a business combination, the fair values of the net identifiable assets acquired exceeds the fair value of the consideration given. The excess should be reported as a:
a) Deferred credit
b) Reduction of the values assigned to current assets and a deferred credit for any unallocated portion.
c) Pro rata reduction of the values assigned to current and noncurrent assets and a deferred credit for any unallocated portion.
d) No answer listed is correct.

 

 

Order a unique copy of this paper
(550 words)

Approximate price: $22

Basic features
  • Free title page and bibliography
  • Unlimited revisions
  • Plagiarism-free guarantee
  • Money-back guarantee
  • 24/7 support
On-demand options
  • Writer’s samples
  • Part-by-part delivery
  • Overnight delivery
  • Copies of used sources
  • Expert Proofreading
Paper format
  • 275 words per page
  • 12 pt Arial/Times New Roman
  • Double line spacing
  • Any citation style (APA, MLA, Chicago/Turabian, Harvard)

Our guarantees

Our customer is the center of what we do and thus we offer 100% original essays..
By ordering our essays, you are guaranteed the best quality through our qualified experts.All your information and everything that you do on our website is kept completely confidential.

Money-back guarantee

You have to be 100% sure of the quality of your product to give a money-back guarantee. This describes us perfectly. Make sure that this guarantee is totally transparent.

Read more

Zero-plagiarism guarantee

The paper ordered is very original. Orders are checked by the most advanced anti-plagiarism software in the industry which ensures that the the essay written is 100% original. In that regard,we have a zero tolerance policy for plagiarism.

Read more

Free-revision policy

Our Company thrives on excellence and thus we help ensure the Customer’s total satisfaction with the completed Order.To do so, we provide a Free Revision policy as a courtesy service. To receive free revision the Company requires that the Customer provides the request within Fifteen (15) days from the first completion date and within a period of thirty (30) days for dissertations and research papers.

Read more

Privacy policy

The Company is committed to protect the privacy of the Customer and it will never resell or share any of Customer’s personal information, including credit card data, with any third party. All the online transactions are processed through the secure and reliable online payment systems.

Read more

Fair-cooperation guarantee

By placing an order with us, you agree to the service we provide. We will endeavor to do all that it takes to deliver a comprehensive paper as per your requirements. We also count on your cooperation to ensure that we deliver on this mandate.

Read more

Calculate the price of your order

550 words
We'll send you the first draft for approval by September 11, 2018 at 10:52 AM
Total price:
$26
The price is based on these factors:
Academic level
Number of pages
Urgency